tiistai 23. huhtikuuta 2013

Karannut eläin kidutetaan hengiltä laillisesti

Facebookkiini on alkanut ilmestyä kannanottoja jotakin EU:n suunnittelemaa uutta koe-eläinlakimuutosta kohtaan. Omaan korvaani ajatus kuulosti hyvin huvittavalle, niinpä ajattelin ottaa asiasta vähän selvää. Omat Facebook-kaverini ovat selvästi lukeneet asiasta Starasta ja muista samankaltaisista viihdelehdistä. Itse päätin kuitenkin olla kriittisempi, ja luin tuon hallituksen esityksen kohdat, jotka tämän kohun ovat nyt saaneet aikaan. En todellakaan ole mikään asiantuntija koe-eläimiin liittyen, enkä varsinkaan lakiasioissa, mutta minkään Stara-lehden puolueelliseen nettiartikkeliin en suostu mielipidettäni tästä asiasta perustamaan.

Nappasin tähän nyt hallituksen esityksestä eduskunnalle joitain lainauksia, jotka mielestäni nyt ovat tässä kritiikin alla.
"Pykälän 2 momentissa säädettäisiin direktiivin 11 artiklan 1 kohdan mukaisesti, että irrallaan tavattuja tai villiintyneitä kotieläinlajeihin kuuluvia eläimiä ei saisi käyttää hankkeessa. Kielto on tarpeen, koska näiden eläinten taustaa ei yleensä tunneta ja koska eläinten kiinniottaminen ja käsittely aiheuttaa niille usein kärsimystä. Ehdotetun lain 26 §:n 3 momentin 2 kohdan mukaan hankeluvassa voitaisiin kuitenkin myöntää poikkeus edellä mainitusta vaatimuksesta, jos on olemassa erityisen tärkeä tarve eläinten terveyttä ja hyvinvointia taikka ympäristön tai ihmisten ja eläinten terveyden vakavia uhkia koskeville tutkimuksille, ja voidaan tieteellisesti perustella, että hankkeen tarkoitus voidaan saavuttaa vain käyttämällä irrallaan tavattua tai villiintynyttä eläintä."

"Pykälän 3 momentissa säädettäisiin direktiivin 9 artiklan 1 kohdan mukaisesti, että hankkeessa ei
saisi käyttää luonnosta pyydystettyjä eläimiä. Ehdotetun lain 26 §:n 3 momentin 3 kohdan mukaan hankeluvassa voitaisiin kuitenkin myöntää poikkeus edellä mainitusta vaatimuksesta, jos voidaan tieteellisesti perustella, että hankkeen tarkoitusta ei voida saavuttaa käyttämällä tavoitekasvatettua eläintä."

Tässä sitten vielä suoria lainauksia Stara-lehden näkemyksestä asiaan:
"Toisin sanoen perheestään eroon joutuneet lemmikit voitaisiin jatkossa kiduttaa hengiltä laillisesti."
"Toisin sanoen lemmikkejä voidaan jatkossa esimerkiksi varastaa kotipihoista ja myydä sen jälkeen koe-eläimiksi."

En oikein tiedä edes mistä aloittaa. Ensinkin, mielestäni tuo aloite ei millään tavalla tarkoita sitä, että nyt joku tulee pihaasi, varastaa rakkaan Fifisi, ja myy sen koe-eläimeksi. Ei varmaan olisi mikään tuottoisin bisnes. Luultavasti lupa eläinkokeeseen, jossa saisi käyttää jotain kulkukissoja, olisi melkoisen paperisodan takana, eikä kukaan lähtisi sitä ilman erittäin hyvää syytä hakemaan. Lisäksi miksi kukaan tutkija tahtoisi mistään pienestä syystä käyttää jotain kulkukissaa tutkimuksissaan, kun tavoitekasvatetulla eläimellä saavutetaan paljon luotettavampia ja parempia tuloksia?
Ja olisihan tästä aloitteesta hyvääkin. Olemme saanet nyt nähdä nämä lintu- ja sikainfluenssat, jotka eivät tosin ole vielä olleet mitään kovin merkittävän tuhoisia tauteja. Mutta mistä sitä ikinä tietää, vaikka yhtäkkiä puhkeaisikin hyvin vaarallinen epidemia, joka leviäisi vaikka harakoiden mukana ihmisiin. Olisihan se paljon tehokkaampaa päästä tutkimaan suoraan näitä harakoita, ja tätä kautta koittaa löytää mahdollisesti hoitokeino.

Eläinkokeethan on sellainen asia jossa varmasti löytyy aina vastustajia ja kannattajia. Itse lukeudun ennemmin jälkimmäisiin. Lääketiede ei olisi mitenkään voinut kehittyä, eikä tulisi kunnolla kehittymäänkään ilman koe-eläinten käyttöä. Lisäksi olen sen verran kotiin päin kääntynyt, että nään ihmisen elämän jotenkin arvokkaampana kuin hiiren elämän. Ymmärrän kyllä niitäkin, jotka kokevat, että kaikki elämä on tasa-arvoista, mutta empä tiedä yhtään ihmistä, joka jättäisi tautinsa hoitamatta sen takia, kun hoitokeino/lääkeaine on eläimillä testattu.

Valitettavasti eläinkokeiden vastustajia edustaa näkyvämmin aina se suuriääninen joukko varhaisteinejä tyttösiä. Tämän takia en ole kuullut järkevää keskustelua aiheesta missään. Nytkin kun lukee näitä tämän aloitteen vastustajien kommentteja, niin en tiedä itkeä vai nauraa. Tässäpä ihan muutama esimerkki:

"Ihan sairasta tollanen!! Löytö eläimiksi lasketaan myös karanneet kotilemmikit. En ikinä vois antaa anteeks et mun koiralle tehtäis jtn pahaa jos se karkaa vaikka säikähdyksen seurauksena. Ton lain keksijälle pitäis tehdä niitä kokeita!!!!!!" Juu ihan varmasti se sun Rekku marssitetaan samantien jonnekin tutkimuslaboratorioon, jos vahingossa sen karkuutat. Sitä paitsi kyllähän nykyäänkin löytöeläimistä suuri osa tapetaan, kun niille ei kotia löydetä. 

"Minkään eläimen paikka, lemmikkien kaikkein vähiten, ei ole yhdenkään tutkijan tutkimuspöydällä kidutettavana "tieteen" vuoksi.
Ennemmin suosittelisin, että nämä lakia puoltavat tahot pestattaisiin samaisiin kokeisiin ja sitten kysytään onko se eettistä ja kivutonta." Niin kuin tuossa jo aiemmin mainitsin, tuskimpa tämäkään kirjoittaja kieltäytyy terveydenhuollosta eläinten hyväksi. Tai mistäpä minä tietäisi, mutta epäilen vahvasti. Ja missään ei väitetä, että eläinkokeet olisi täysin kivuttomia, mutta eläimelle aiheutettava kipu ja kärsimys on kyllä laskettu niin minimaaliseen, kuin vain mahdollista. 


"MITÄ SEURAAVAKSI?KODITTOMAT LAHJOITETAAN TIEDETUTKIMUKSILLE?TIETÄÄKSENI TÄMÄ ON SIVISTYSVALTIO,JOTEN OLISI IHAN SUOTAVAA ETTÄ SE TOIMISI SEN MUKAISESTI !!!!" Siinä vasta hyvä idea. Mutta oikeasti, eikö sivistysvaltiossakin ole tärkeää, että pystytään suojaamaan kansaa kaikkia mahdollisia uhkia vastaan pahoissakin tilanteissa?


"tää on niin väärin. jos lemmikki vaikka karkais ihan vahingossa nii turha sitä oottaa kotii takas ku se on jo jossain koe-eläimenä. tää on niin julmaa. ihmiset ei näköjään kunnioita ollenkaan muita eläviä olentoja. aina vaan ajatellaan omaa parastaan eikä muita eläviä olentoja. mulla menee hermot tälläsessä. ja vielä toi KIDUTUS. on lupa kiduttaa elävältä. voi herranjumala, nyt ollaan tosi pohjamudissa, hyvä ihmiskunta. kuulkaa ihmiset vois testata niitä juttujaan ihmisillä joille ne jutut tulee turha siinä on eläimiä kiduttaa ku ei niitä auta ne kokeet milläälailla." Eläinkokeiden ideahan tosiaan on kiduttaa eläimiä. Ihmiset ei taida ymmärtää, että esimerkiksi käyttäytymiskokeet ovat eläinkokeita. Tai no kai sekin voi olla eläinrääkkäystä, mutta kyllähän eläimen lemmikkinä pitämistäkin voi pitää eläinrääkkäyksenä, jos ääripäihin mennään. Lisäksi kyllähän myös eläinten lääkkeet testataan eläinkokeilla. 

Näitä  ihmeellisiä täysin pelkkään mielikuvaan rakennettuja mielipiteitä löytyy vaikka millä mitalla, mutta pitipä muutama esimerkki tähän ruotia. Loppupäätelmänä voisin sanoa, että kannatan tätä lakialoitetta ihan vaan sen takia, että haluan olla erimieltä näitten kärjistettyjen ja aivan ylilyötyjen kauhiskenaariovastustajien kanssa.



Koiria käytetään jo nyt eläinkokeissa vähän. Yleisin käytetty koe-eläin koira on beagle. (Kuva: animalia.fi)


Olisi kiva kuulla mitä mieltä muut ihmiset ovat tästä asiasta? Ollaanko tässä nyt menossa kehityksessä eteen- vai taaksepäin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti