tiistai 9. huhtikuuta 2013

Ravitsemustieteistä uusi ponnahduslauta lääkikseen?

Yliopistomme intoilee hakijamäärän kasvusta (x). Erityisesti ravitsemustieteiden suosio on noussut aivan huimasti (x).  Kun viime keväänä ravitsemustieteitä haki lukemaan 377 henkilöä, tänä vuonna määrä lähes kolminkertaistui, ja hakijoita onkin 963. Tämähän kuulostaa äkkiseltään todella hyvältä. Suosio on kasvanut, jolloin myös uskoisi, että uudet opiskelijatkin ovat motivoituneempia, kun joutuvat näkemään vaivaa opiskelupaikkansa eteen.

Mutta onko tämä näin yksinkertaista? Tietysti nyt on muodissa kaikenlainen terveysintoilu. Telkkarissa pyörii vaikka mitä laihdutus- ja elämäntapaohjelmia. Kuntosalit pursuavat porukkaa ja vastaan tuntuu tulee entistä enemmän personal trainereinä toimivia, ja sellaisiksi haluavia ihmisiä. Ehkä tämä kuntoiluintoilu on levinnyt jo ihan yliopistoaloihin asti, ja ihmiset ovat ihan aidon oikeasti innostuneet hakemaan ravitsemusterapeutin pätevyyttä. Tätä tietenkin kaikki varmasti toivovat, mutta voi tässä olla nyt taustalla eräs toinenkin syy. Nimittäin tänä vuonna ravitsemustieteen pääsykokeet järjestettiin ensimmäistä kertaa eri päivänä kuin lääketieteen pääsykokeet

Lääketieteelliseen on tunkua, ja harva pääsee sinne heti ensimmäisellä yrittämällään, mutta kukapa nyt haluaisi  vuodeksi tyhjän päälle jäädä. Se aika ennen lääkikseen pääsyä on kulutettava jossain, ja mielelläänhän sen kuluttaisi opiskelemalla tulevaan ammattiin nähden hyödyllisiä kursseja. Siksipä lääkikseen hakijat laittavat haut varmuuden vuoksi moneen muuhunkin paikkaan. Ravitsemustiedehän olisi tällaisena alana aivan ihanteellinen. Se kuuluu terveystieteiden tiedekuntaan ja kursseista saa paljon hyväksilukuja lääketieteelliseen.  Aiemmin, kun lääketieteen ja ravitsemustieteen pääsykokeet ovat olleen samana päivänä, lääketieteelliseen hakijat eivät ole voineet päästä ravitsemukselle. Nyt kun pääsykoepäivät erotettiin, tilanne on toinen. Kaiken lisäksi pääsykoe materiaali on täysin sama, joten sehän olisi jo oikeastaan lääkikseen hakijalle järkevääkin hakea varmuuden vuoksi sinne ravitsemustieteille myös. Jos ei paikka lääkiksestä irtoa, voi mennä vuodeksi opiskelemaan ravitsemusta, ja koettaa vuoden päästä uusiksi. 

Itsekin hain alunperin biolle tarkoituksenani käyttää sitä vain apuna eläinlääkikseen pääsyssä. Niin teki myös moni muu, ja meistä vuonna 2010 biolla aloittaneista on jäljellä varmaan alle 1/3. Siihen aikaan biotieteiden pääsykoe järjestettiin vielä eripäivänä lääketieteen pääsykokeen kanssa. Viime keväänä biotieteen pääsykoe sitten siirrettiin samalle päivällä lääketieteen pääsykokeen kanssa, ja hakijamäärä romahti puoleen. Se ei tullut  yllätyksenä. Siihenhän sillä varmaan pyrittiinki, vähentämään niitä hakijoita, jotka oikeasti eivät alalta edes halua valmistua. 

Ensi syksynäpä sen sitten näkee, että onko ravitsemustieteistä tulossa nyt uusi lääketieteen ponnahduslauta, vai onko kiinnostus alaa kohtaan oikeasti noussut näin radikaalisti joistain muista syistä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti