lauantai 2. maaliskuuta 2013

Hiukan halpatuotannosta

Minä olen vähän laiska kirjoittamaan mitään Facebookiin, koska kirjoitan elämäni huikeista tapahtumista tänne blogiini. Nyt kuitenkin pitkästä aikaa jaoin Facebookissa videon. Videossa oli kuvattu kiinalaisia turkistarhoja, ja löysin videon alaikäisen facebook-kaverini seinältä ja videon kuvaus oli "disgusting and cruel people!!!". Minä kun en ole mikään kettutyttö tai eläinaktivisti, niin avasin videon vähän sillee "voi lapset kun ette maailman menosta vielä mitään ymmärrä" -asenteella. Videota katsoessa tajusin, että pitäisi ehkä itsekin joskus noita asioita miettiä.

Video oli ladattu Facebookkiin, joten en sitä nyt tänne osaa ladata. Facebookkaverini voivat sen kuitenkin käydä katsomassa. Tässä kuitenkin minun pieni näkemykseni videosta: Videon alussa lopetettiin supikoira (tai joku muu karvainen ketunnäköinen turkiseläin) sähköttämällä. Minun mielestäni juurikin niin kuin hyvä olisi, nopeasti ja suhteellisen kivuttomasti. Seuraavaksi vuorossa olivat kanit, jotka ripustettiin roikkumaan kattoon jaloista elävinä. Sitä en ymmärtänyt, miksi ne piti ripustaa ensin roikkumaan, ja vasta sitten tappaa. Miksi ei voinut ensin tappaa, sitten ripustaa kattoon ja sitten nylkeä. Kai se, että kanit ensin ripustettiin kattoo elävinä roikkumaan, oli jotenkin järkevämpää verenvalutuksen kannalta. No kaneilta kuitenkin leikattiin päät irti ennen nylkemistä, mutta seuraavaksi näytettiin jälleen jonkin supikoirannäköisen elukan nylkeminen, ja koirat nyljettii eläviltä. Nylkemisen jälkeen ne viskattiin pinoon, mutta missään välissä niitä ei tapettu. Voisi tietysti luulla, että eläin kyllä kuolee vähintään shokkiin siinä vaiheessa, kun aletaan nahkaa repimään päältä. Kuitenkin nyljettyjen otusten pinoa kuvatessa yksi nahaton koiraeläin nosti päänsä ja katsoi suoraan kameraan. Siinä vaiheessa tuli jo minullekin sellainen olo, että jokaisen tulisi kyllä todellakin nähdä tämä video. En voi edes kuvitella, millaisessa tuskassa se eläin sillä hetkellä oli. Nahka juuri revitty päältä. No lultavasti se ei tajunnut enää siinä tilassa juuri mitään, mutta se oli elossa, kohdensi jopa katseena kameraan, eli jollain lailla tajuissaankin. 

Meillä täällä Suomessa on tarkat määräykset siitä miten tuotantoeläimiä tulisi kohdella. Minulla on juuri menossa biolainsäädännön kurssi ja siellä kun kuuntelee, niin välillä ihan turhauttaa se, miten typerästi asiat on joskus hoidettava tarkkojen direktiivien ja asetusten vuoksi. Kiinan kaltaisissa halpatuotannon maissa ei ole tällaisia tarkkoja säädöksiä, tai jos onkin jotain, niiden noudattamista ei valvota. Siksi tuotanto siirtyy näihin maihin. Siellä tuotanto on halpaa, viis siitä onko se eettistä vai ei. 

Kukaan täysjärkinenhän ei kannata esimerkiksi nyt sitä, että eläimiä nyljetään elävältä. Ei kukaan. Mutta silti harva välittää näistä asioista. Itse en ainakaan tunne ainuttakaan ihmistä, joka valitsee kaikki tuotteensa tuotantomaan perusteella. En ole sellainen itsekään. Tottakai kaikki valitsevat mieluummin sen eettisesti tuotetun tuotteen, jos siihen on helppo ja halpa mahdollisuus, mutta ei kukaan jaksa maksaa aikaa ja rahaa siitä, että löytää nimenomaan sen eettisen tuotteen. Tuskimpa siihen on aina mahdolisuuttakaan.

Kun luin tuohon videoon laitettuja kommentteja niin alkoi ärsyttää. Lähes kaikki olivat luokkaa "Hyi miten kamalia ihmisiä! Kyllä tuollaiset joutaisi nylkee elävältä, eikä noita söpöjä eläinparkoja!!!". Ihan niin kuin ne kiinalaiset turkisfirmoissa työskentelijät jotenkin nauttisivat siitä, että nimenomaan saavat satuttaa eläimiä. Joillain kuin ei vain ola vaihtoehtoja. Kaikki eivät voi jäädä kotiin nukkumaan valtion elätettäviksi, jos työ sattuu olemaan epämukavaa. Ne ihmiset tekevät sitä työtä, jotta saavat rahaa ja pystyvät elättämään itsensä ja perheensä. Muussa tapauksessa rahaa ei tule. Sitä paitsi nämä samaiset videon kommentoijat tuskin edes osaavat ajatella, että se miten niitä "söpöjä eläinressukoita" siellä kohdellaan, on enemmänkin kiinni meistä. Meillä täällä on vara valita, niillä turkistarhatyöntekijöillä ei välttämättä ole. 

Minulla ei tietekään ole mitään varaa itselläni tuomita toisten ostokäytänteitä, sillä esimerkiksi omakin vaatekaappini tursuaa jotain H&M-toppeja ja harvemmin minä mitään muutenkaan tavaroideni alkuperästä tiedän. Mutta halusimpahan nyt vähän avautua siitä Facebookissa jakamastani videosta. (Kiinassa muuten käytetään tuorkistuotannossa ihan kadultalöytyviä kissaja ja koiriakin, joten ei kannata hukata lemmikkiään Kiinaan, tai voi joutua noutamaan sen hanskahyllystä.)

Hakusanalla "chinese fur farm" löytyi paljon kuvia googlesta. Sekin kuva missä se nyljetty koiraotus katsoo suoraan kameraan. En viitsi kuitenkaan tänne blogiini mitään rajuja kuvia pistää. Tämä kuva on täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti